Mistä meidän opiskelijat voi hakea apua haastavissa elämäntilanteissa?
Opiskeluun ja jaksamiseen liittyvissä ongelmatilanteissa apuna ovat esim. HAMKin opiskeluhyvinvoinnin opintopsykologin ja erityisopettajan sekä opiskeluterveydenhuollon ja oppilaitospappien palvelut. Kriisitilanteissa välitöntä apua saa esim. valtakunnallisesta kriisipuhelimesta ja tänä päivänä myös verkosta löytyy paljon erilaisia tukimuotoja ja tietoa haastaviin elämäntilanteisiin. Mielen hyvinvointiin liittyen kannattaa tutustua esim. Nyyti ry:n verkkosivuihin sekä Headsted-verkko-ohjelmiin.
Kuinka tunnistaa liiallinen stressi?
Sopiva määrä stressiä virittää kehon ja mielen, ja saa toimimaan. Liiallisesta stressistä taas on yleensä kyse silloin, kun se on jatkuvaa ja pitkäkestoista. Tunne hallinnasta voi kadota, jaksaminen on kortilla ja elämä tuntuu jatkuvalta suorittamiselta. Stressi voi oireilla kehon tasolla esim. lihasjännityksenä, mieli taas voi olla ärtynyt ja ahdistunut. Voi olla vaikea keskittyä ja löytää positiivisia ajatuksia ja unikin voi häiriintyä. Stressin kokeminen on kuitenkin yksilöllistä, joten stressin merkit ovat jokaisella hieman erilaisia. Tärkeää onkin oppia tunnistamaan ne omat merkit ylikuormittumisesta. Tällöin on helpompi säädellä tekemistä voimavarojensa mukaan.
Mitä voi itse tehdä lievittääkseen stressiä?
Ennen kaikkea kannattaa huolehtia riittävästä palautumisesta. Opiskelun lisäksi tarvitaan aikaa unelle, rentoutumiselle, liikunnalle ja esim. leppoisalle yhdessäololle ystävien kanssa. Ylipäätään ajanhallinta on tehokasta stressinhallintaa. Monesti stressin vallassa harrastamme hyödytöntä vatvomista, kun sen sijaan kannattaisi suunnata energia niihin asioihin, joihin voi oikeasti vaikuttaa. Joskus tarvitaan omien asenteiden työstämistä, esim. hyväksyvämmän ja myötätuntoisemman asenteen opettelua itseä kohtaan.
Milloin kannattaa hakea ulkopuolista apua?
Kannattaa pyytää apua, jos huomaa, että käy jatkuvasti ylikierroksilla tai voimat ovat vähissä, eivätkä omat keinot riitä haastavasta elämäntilanteesta selviytymiseen.
Mitä vinkkejä antaisit opiskeluissa jaksamiseen?
Opiskelussa kannattaa säädellä ajankäyttöä ja työskentelytapoja siten, että tehtävät tulevat tehdyiksi ajallaan. Tämä vaatii tavoitteiden asettamista, suunnitelmallisuutta ja työskentelemistä sinnikkäästi, vaikka ei aina huvittaisikaan. Samaan aikaan on hyvä opetella priorisoimaan ja luopumaan täydellisyyden tavoittelusta. Opiskelu tarjoaa näiden harjoitteluun paljon mahdollisuuksia.
Kannattaa myös pohtia omia arvojaan ja pyrkiä elämään niiden mukaisesti, toteuttaa omaa näkemystä hyvästä elämästä.
Tiina Pihlajamäki työskentelee opintopsykologina HAMKissa. |
Kaikkien HAMKin opiskeluhyvinvoinnin palveluiden yhteystiedot löydät täältä:
www.hamk.fi/opiskeluhyvinvointipalvelut
Sähköpostihaastattelun Tiina Pihlajamäen kanssa teki HAMKOn hallituksen vpj. Lasse Vilmi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti