perjantai 5. huhtikuuta 2019

Opiskelija – äänestä eduskuntavaaleissa!


Ennakkoäänestys on jo käynnissä!


Sunnuntaina 14.4.2019 Suomessa toimitetaan eduskuntavaalit. Tuolloin me valitsemme eduskuntaan ne 200 kansanedustajaa, joiden me halutaan päättävän Suomen asioista seuraavan neljän vuoden ajan. Noista 200 kansanedustajasta 14 valitaan Hämeen vaalipiiristä ja 19 Pirkanmaan vaalipiiristä.

Vaalipiirit tarkoittavat sitä, että riippuen siitä missä kunnassa asut virallisesti eli missä olet kirjoilla, riippuu se, missä vaalipiiristä äänestät ja keitä ehdokkaita saat äänestää. Ja näistä oman vaalipiirisi ehdokkaista valitaan sitten x määrä kansanedustajia. Oman vaalipiirisi voit tarkistaa sinulle postitse kotiin toimitetusta ilmoituksesta äänioikeudesta eduskuntavaaleissa. Kyseisessä ilmoituksessa kerrotaan vaalipiiri, jossa äänestät sekä varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkasi. Varsinainen äänestyspäivä on 14.4. ja silloin saat äänestää vain siinä paikassa, mikä on tuossa ilmoituksessa kerrottu.

Sen lisäksi meillä on ennakkoäänestys 3.-9.4. kotimaassa ja 3.-6.4. ulkomailla. Tuolloin saat äänestää ihan missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Ulkomailla nuo ennakkoäänestyspaikat ovat Suomen suurlähetystöjä ja konsulaatteja, kotimaassa kauppakeskuksia, kirjastoja tai vaikka oma kampus. Esimerkiksi HAMKissa Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa on ennakkoäänestys N-talon aulassa. Eli voit käydä helposti esimerkiksi lounaan jälkeen antamassa oman äänesi ennen seuraavan luennon alkua. Ennakkoäänestäminen sopii siis niille, jotka haluavat äänestää oman aikataulunsa puitteissa tai jos et sitä ehdi varsinaisena vaalipäivänä tekemään. Kaikki ennakkoäänestyspaikat aukioloaikoineen löydät täältä. Osoitteesta vaalit.fi löydät muutenkin kattavan tietopaketin vaaleista ja äänestämisestä ja voit myös selata ehdokkaita vaalipiireittäin.


SAMOK & SYL: #koulutustaprkl


Ennen kaikkea haluan puhua äänestämisen tärkeydestä näissä vaaleissa. Juuri nyt me tarvitaan Suomessa sellaisia kansanedustajia, jotka ovat meidän eli opiskelijoiden puolella. Näissä vaaleissa Suomen Opiskelijakuntien Liitto SAMOK ja Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL on #koulutustaprkl -kampanjan yhteydessä julkaissut neljä kärkiteemaansa näihin vaaleihin. Opiskelijaliike on halunnut näissä vaaleissa, että tulevalla hallituskaudella panostetaan koulutukseen, opiskelijoiden toimeentuloon, ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn.


Tämän tekstin pointtina on herätellä, että juuri nyt on meidän opiskelijoiden aika vaikuttaa äänestämällä opiskelijaystävällisiä ehdokkaita. Sillä jos me opiskelijat emme äänestä, niin muut kyllä äänestävät, eivätkä välttämättä opiskelijaystävällisiä ehdokkaita. Tälläkin hetkellä Suomen kansanedustajien keski-ikä on 51, eivätkä he välttämättä tiedä, miten meillä nykyajan opiskelijoilla menee. Siksi onkin tärkeää äänestää sellaista ehdokasta, joka on valmis panostamaan koulutukseen, opiskelijoiden toimeentuloon, ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn.


On muutenkin ainutlaatuinen oikeus, että saamme äänestää, sillä tänäkin päivänä äänioikeus ei ole itsestäänselvyys maailmalla. Suomessakaan se ei ole aina ollut, mutta kuitenkin tänä päivänä Suomessa kaikilla 18 vuotta täyttäneillä Suomen kansalaisilla on äänioikeus eduskuntavaaleissa. Kannattaa muistaa, että mikäli et äänestä, sun puuttuva ääni voi vaikuttaa paljonkin vaalien lopputulokseen. Jokainen ääni ratkaisee! Ja mikäli et äänestä, ei sinulla ole myöskään oikeutta valittaa päätöksistä, mikäli et ole yrittänyt niihin itse vaikuttaa.


Äänestäminen on jo alkanut. Ota kaverisi mukaan ja lähtekää yhdessä äänestämään esimerkiksi ruokatauolla. Äänestäminen on helppoa, tarvitset mukaasi vain henkilöllisyystodistuksen. Tukea äänestyspäätöksen tekemiseen saat vaikka Ylen vaalikoneesta osoitteessa vaalikone.yle.fi (vaalikoneita löytyy netistä muitakin) tai voit vaikka katsoa HAMKOn maanantaina 1.4. järjestämän vaalipaneelin tallenteen opiskelijakunnan Facebook-sivulta. Äänesi annettuasi voit sitten ottaa vaikka perinteiset vaalikahvit ja myöhemmin jännittää vaalin tuloksia.

Iloisin vaalihuumaisin terveisin
Aleksi Ojanperä
Edustajiston puheenjohtaja ja HAMKOn vaalivastaava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti